

PORCJE
8
osób

PRZYGOTOWANIE
15
minut

PIECZENIE
8
minut
SKŁADNIKI
- 40 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka gorzkiego kakao w proszku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 110 g czekolady deserowej, posiekanej
- 30 g niesolonego masła
- 1 jajko, temperatura pokojowa
- 50 g białego cukru
- 50 g brązowego cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej
- 40 g wiórków czekoladowych
- 2 pokruszone laski cukrowe
PRZYGOTOWANIE
1. WYMIESZAJ w misce mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. POSIEKAJ czekoladę i umieść razem z masłem w miseczce i podgrzewaj w mikrofalówce w 30-sekundowych odstępach, aż masa się roztopi i połączy.
3. UBIJ w dużej misce jajka, cukier, wanilię i ekstrakt z mięty pieprzowej. Mieszaj mikserem ręcznym na średnich obrotach przez 3 minuty lub do momentu, aż masa stanie się biała i sztywna.
4. DODAJ masę czekoladową i miksuj na niskich obrotach, aż do połączenia, a następnie dodaj suche składniki i miksuj na niskich obrotach, aż do połączenia.
5. DODAJ wiórki czekoladowe. Powstałe ciasto powinno przypominać konsystencją gęste ciasto brownie.
6. WYBIERZ funkcję wstępnego podgrzewanie we frytkownicy Cosori, ustaw temperaturę na 160°C i naciśnij przycisk Start/Pauza.
7. WŁÓŻ papier do pieczenia do koszyka, a następnie uformuj 4 ciasteczka i równomiernie rozmieść na papierze do pieczenia.
8. WYBIERZ opcję do pieczenia, ustaw temperaturę na 160°C i czas na 8 minut, a następnie naciśnij przycisk Start/Pauza.
9. SPRAWDŹ czy ciasteczka są gotowe, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia, posyp je pokruszonymi kawałkami lasek cukrowych, gdy są jeszcze gorące.
10. OSTUDŹ przez 5 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
11. POWTÓRZ proces pieczenia z pozostałymi ciasteczkami i podawaj.