Stroganow wołowy

PORCJE
5
osób

PRZYGOTOWANIE
15
minut

PRZYGOTOWANIE
70
minut

ŹRÓDŁA

  • Sól, do smaku
  • 454 gramy szerokiego makaronu
  • 4 łyżki niesolonego masła, w kilku porcjach
  • 600 g polędwicy, pokrojonej w 5 mm paski
  • Świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
  • 3 cebule, cienko pokrojone
  • 454 g papryczki chilli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki zwykłej mąki
  • 354 ml wywaru z kurczaka lub wołowiny
  • 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • Świeżo posiekana natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE

1. UBRANIE Napełnij wewnętrzny garnek wolnowaru COSORI do 2/3 wodą, szczyptą soli i zamknij pokrywę.

2. STOP Ustaw tryb SAUTÉ, czas na 40 minut, naciśnij przycisk START. Zamknij pokrywę, aby przyspieszyć gotowanie, ale sprawdzaj co kilka minut, czy woda się gotuje.

3. PODEJMIJ DZIAŁANIA Wrzuć makaron do wody, gdy zacznie wrzeć i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

4. ZOBACZ Gdy makaron będzie gotowy, dodaj łyżkę masła i obtocz makaron. Odłóż makaron z masłem na bok i wytrzyj wnętrze patelni do czysta.

5. STOP Ustaw tryb na SAUTÉ, czas na 30 minut i naciśnij START.

6. START posyp paski steku solą i pieprzem.

7. DOSTOSUJ Dodaj pół łyżki masła do naczynia wewnętrznego, a następnie połowę pasków steku. Pozostawić nietknięte przez 2 minuty, następnie odwrócić i smażyć ponownie przez 2 minuty. Przełożyć na talerz, następnie dodać kolejne pół łyżki masła i powtórzyć czynność z pozostałymi stekami.

8. ADJUNK Dodać łyżkę masła na wewnętrzną patelnię, następnie cebulę i szczyptę soli i smażyć przez 5 minut.

9. DODAĆ dodać pozostałe masło, czosnek, grzyby, szczyptę soli i pieprzu i smażyć przez 5 minut.

10. DO Dodaj mąkę i gotuj, mieszając, przez minutę.

11. MIESZAĆ Dodaj połowę bulionu, mieszając. Po wymieszaniu dodać pozostały bulion, sos Worcestershire i tymianek.

12. ZOBACZ kwaśną śmietanę i musztardę Dijon i mieszać do zgęstnienia.

13. DUSIĆ sos przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zgęstnieje. Posmakować i doprawić solą i pieprzem do smaku.

14. DOSTOSOWAĆ Dodać wołowinę i jej soki do wewnętrznego garnka. Dusić przez minutę.

15. PODAWAĆ wołowinę na posmarowanym masłem makaronie i udekorować natką pietruszki.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania