Szynka z morelą i glazurą z brązowego cukru

PORCJE
5
osób

PRZYGOTOWANIE
15
minut

PRZYGOTOWANIE
30
minuty

ŹRÓDŁA

  • 165 g moreli z puszki
  • 85 g miodu
  • 50 g brązowego cukru, nierafinowanego
  • 60 g musztardy Dijon
  • 43 g niesolonego masła
  • 1 wstępnie ugotowana, rzeźbiona szynka (2-3 kg), w razie potrzeby przycięta do rozmiaru naczynia
  • 1 puszka ananasa w 100% soku (567 g)
  • 236 ml wody

PRZYGOTOWANIE

1. WYKONANIE Wymieszać sok brzoskwiniowy, miód, brązowy cukier, musztardę Dijon i niesolone masło w małym rondelku. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę, ciągle mieszając, a następnie zdjąć z ognia.

2. SQUEEZE Rozłóż plastry szynki na nacięciach, aby glazura mogła dobrze wniknąć w szynkę. Rozsmarować większość glazury na całej szynce, łącznie z nacięciami, i odłożyć jedną czwartą glazury.

3. ZOBACZ kawałki ananasa, sok ananasowy i wodę na dno COSORI SLOW COOKER.

4. PRZYGOTOWAĆ 2 długie arkusze folii aluminiowej, każdy o długości 63 cm, a następnie złóż każdy arkusz wzdłuż na długi, cienki kawałek. Umieść długie arkusze na krzyż wewnątrz garnka, zaginając końce na górnej krawędzi. Ułatwi to wyjęcie szynki po ugotowaniu.

5. WYJĄĆ szynkę z odciętymi bokami do garnka. Złóż folię na krawędziach szynki.

6. ZAMKNIJ pokrywę wolnowaru Cosori.

7. WYBIERZ Wybierz funkcję Slow Cooking, SLOW COOK i naciśnij przycisk Start.

8. KONTROLAaż szynka będzie całkowicie miękka.

9. WIDOK Wyjmij szynkę i umieść na tacy. Posmaruj pozostałą glazurą, a następnie smaż we frytkownicy Cosori Air Fryer przez 2-3 minuty, aż się zrumieni i skarmelizuje na brzegach.

10. PODAWANIE Szynkę polej pozostałym płynem ze Slow Cookera, aby była wyjątkowo miękka i podawaj jeszcze ciepłą.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania