PORCJE
5
osób
PRZYGOTOWANIE
15
minut
PRZYGOTOWANIE
30
minuty
ŹRÓDŁA
- 165 g moreli z puszki
- 85 g miodu
- 50 g brązowego cukru, nierafinowanego
- 60 g musztardy Dijon
- 43 g niesolonego masła
- 1 wstępnie ugotowana, rzeźbiona szynka (2-3 kg), w razie potrzeby przycięta do rozmiaru naczynia
- 1 puszka ananasa w 100% soku (567 g)
- 236 ml wody
PRZYGOTOWANIE
1. WYKONANIE Wymieszać sok brzoskwiniowy, miód, brązowy cukier, musztardę Dijon i niesolone masło w małym rondelku. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę, ciągle mieszając, a następnie zdjąć z ognia.
2. SQUEEZE Rozłóż plastry szynki na nacięciach, aby glazura mogła dobrze wniknąć w szynkę. Rozsmarować większość glazury na całej szynce, łącznie z nacięciami, i odłożyć jedną czwartą glazury.
3. ZOBACZ kawałki ananasa, sok ananasowy i wodę na dno COSORI SLOW COOKER.
4. PRZYGOTOWAĆ 2 długie arkusze folii aluminiowej, każdy o długości 63 cm, a następnie złóż każdy arkusz wzdłuż na długi, cienki kawałek. Umieść długie arkusze na krzyż wewnątrz garnka, zaginając końce na górnej krawędzi. Ułatwi to wyjęcie szynki po ugotowaniu.
5. WYJĄĆ szynkę z odciętymi bokami do garnka. Złóż folię na krawędziach szynki.
6. ZAMKNIJ pokrywę wolnowaru Cosori.
7. WYBIERZ Wybierz funkcję Slow Cooking, SLOW COOK i naciśnij przycisk Start.
8. KONTROLAaż szynka będzie całkowicie miękka.
9. WIDOK Wyjmij szynkę i umieść na tacy. Posmaruj pozostałą glazurą, a następnie smaż we frytkownicy Cosori Air Fryer przez 2-3 minuty, aż się zrumieni i skarmelizuje na brzegach.
10. PODAWANIE Szynkę polej pozostałym płynem ze Slow Cookera, aby była wyjątkowo miękka i podawaj jeszcze ciepłą.