Chrupiący burger jak z KFC, ale zdrowej!

PORCJE
2
burgery

PRZYGOTOWANIE
200
minut

PIECZENIE
15
minut

SKŁADNIKI

Marynata do kurczaka:

  • 7 g suszonego czosnku(1 łyżeczka),

  • 7 g soli(1 łyżeczka),

  • 2 g białego pieprzu(1/2 łyżeczki),

  • 3 g cayenne(1/3 łyżeczki),

  • 4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka),

  • 3 g słodkiej papryki(1 płaska łyżeczka),,

  • 80 ml wody,

  • 2 piersi z kurczaka.

Panierka:

  • 300 g mąki pszennej,

  • 200 ml wody,

  • 2 g czarnego pieprzu(1 łyżeczka),

  • 20 g soli(1 czubata łyżka),

  • 5 g białego pieprzu(1 łyżeczk),

  • 8 g czosnku(2 łyżeczki),

  • 4 g imbiru(1 łyżeczka),

  • 8 g słodkiej papryki(2 łyżeczki),

  • 0,5 g oregano(3/4 łyżeczki),

  • 0,7 g tymianku(1 łyżeczka),

  • 0,7 g bazylii(1 łyżeczka),

  • 3 g suszonego selera(1 łyżeczka),

  • woda (do panierowania).

Sos:

  • 2 łyżki majonezu,

  • 1 łyżka śmietany 18%,

  • 5 ml octu jabłkowego,

  • szczypta białego pieprzu,

  • szczypta suszonego czosnku,

  • sól, do smaku.

Dodatki:

  • bułki do hamburgerów,

  • sałata lodowa.

PRZYGOTOWANIE

1. WYMIESZAJ Wymieszaj w misce czosnek, sól, biały pieprz, proszek do pieczenia, cayenne, słodką paprykę i wodę.

2. PODZIEL piersi z kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynuj je w przygotowanej mieszance. Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

3. ZMIEL w moździerzu pieprz czarny, seler, biały pieprz, oregano, imbir, czosnek, tymianek, gorczycę, bazylię, pieprz cayenne, słodką paprykę i sól. Dodaj przyprawy do mąki i wymieszaj.

4. PRZYGOTUJ osobną miskę z wodą. Wyciągnij kurczaka z lodówki, zanurz go w wodzie, a następnie obtocz w panierce. Powtórz ten proces, aby uzyskać podwójną panierkę. Delikatnie posmaruj kurczaka olejem z obu stron.

5. WŁÓŻ papierowy talerz i ruszt do frytkownicy beztłuszczowej Cosori. Umieść kurczaka na ruszcie i piecz w 195°C przez 15 minut.

6. PRZYGOTUJ w miseczce sos. Wymieszaj majonez, ocet jabłkowy, biały pieprz, czosnek i sól

7. WYJMIJ kurczaka z frytkownicy.

8. PRZEKRÓJ bułkę na pół i podgrzej w frytkownicy w 180°C przez 2 minuty.

9. POSMARUJ bułkę sosem, dodaj sałatę lodową i kurczaka.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania