

PORCJE
2
burgery

PRZYGOTOWANIE
200
minut

PIECZENIE
15
minut
SKŁADNIKI
Marynata do kurczaka:
-
7 g suszonego czosnku(1 łyżeczka),
-
7 g soli(1 łyżeczka),
-
2 g białego pieprzu(1/2 łyżeczki),
-
3 g cayenne(1/3 łyżeczki),
-
4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka),
-
3 g słodkiej papryki(1 płaska łyżeczka),,
-
80 ml wody,
-
2 piersi z kurczaka.
Panierka:
-
300 g mąki pszennej,
-
200 ml wody,
-
2 g czarnego pieprzu(1 łyżeczka),
-
20 g soli(1 czubata łyżka),
-
5 g białego pieprzu(1 łyżeczk),
-
8 g czosnku(2 łyżeczki),
-
4 g imbiru(1 łyżeczka),
-
8 g słodkiej papryki(2 łyżeczki),
-
0,5 g oregano(3/4 łyżeczki),
-
0,7 g tymianku(1 łyżeczka),
-
0,7 g bazylii(1 łyżeczka),
-
3 g suszonego selera(1 łyżeczka),
-
woda (do panierowania).
Sos:
-
2 łyżki majonezu,
-
1 łyżka śmietany 18%,
-
5 ml octu jabłkowego,
-
szczypta białego pieprzu,
-
szczypta suszonego czosnku,
-
sól, do smaku.
Dodatki:
-
bułki do hamburgerów,
-
sałata lodowa.
PRZYGOTOWANIE
1. WYMIESZAJ Wymieszaj w misce czosnek, sól, biały pieprz, proszek do pieczenia, cayenne, słodką paprykę i wodę.
2. PODZIEL piersi z kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynuj je w przygotowanej mieszance. Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
3. ZMIEL w moździerzu pieprz czarny, seler, biały pieprz, oregano, imbir, czosnek, tymianek, gorczycę, bazylię, pieprz cayenne, słodką paprykę i sól. Dodaj przyprawy do mąki i wymieszaj.
4. PRZYGOTUJ osobną miskę z wodą. Wyciągnij kurczaka z lodówki, zanurz go w wodzie, a następnie obtocz w panierce. Powtórz ten proces, aby uzyskać podwójną panierkę. Delikatnie posmaruj kurczaka olejem z obu stron.
5. WŁÓŻ papierowy talerz i ruszt do frytkownicy beztłuszczowej Cosori. Umieść kurczaka na ruszcie i piecz w 195°C przez 15 minut.
6. PRZYGOTUJ w miseczce sos. Wymieszaj majonez, ocet jabłkowy, biały pieprz, czosnek i sól
7. WYJMIJ kurczaka z frytkownicy.
8. PRZEKRÓJ bułkę na pół i podgrzej w frytkownicy w 180°C przez 2 minuty.
9. POSMARUJ bułkę sosem, dodaj sałatę lodową i kurczaka.