PORCJE
8
pit
PRZYGOTOWANIE
180
minut
PIECZENIE
25
minut
SKŁADNIKI
Gyros:
-
600 g udek z kurczaka
-
200 g jogurtu greckiego
-
przyprawa gyros
-
2 łyżeczki soli
Przyprawa do gyrosa:
-
1 łyżka chili w proszku
-
1 łyżka kolendry
-
1 łyżeczka kuminu
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka suszonego czosnku
-
1 łyżeczka suszonej pietruszki
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
-
½ łyżeczki cynamonu
Chlebki pita:
- 900 g mąki
- 540 g zimnej wody
- 45 g oliwy
- 12 g świeżych drożdży
- 30 cukru
- 20 g soli
PRZYGOTOWANIE
1. WYMIESZAJ wszystkie suche składniki przyprawy do gyrosa.
2. POŁĄCZ ocet winny, jogurt i przyprawę do gyrosa, dobrze wymieszaj.
3. ZAMARYNUJ mięso i włóż do lodówki na 2-3 godziny. W czasie marynowania kurczaka przygotuj ciasto na chlebki pita.
4. WYMIESZAJ drożdże i cukier w zimnej wodzie.
5. DODAJ połowę mąki, wymieszaj, dodaj sól i resztę mąki, wymieszaj, dolej olej, wymieszaj.
6. ZAGNIEĆ ciasto aż będzie dobrze wyrobione, sprężyste.
7. PRZEŁÓŻ do miski, przykryj folią i odstaw na 1,5 godziny.
8. PODZIEL ciasto na kawałki, każy po 70 g.
9. UFORMUJ kulki, które potem rozwałkujesz, przykryj ściereczką do wyrośnięcia.
10. NADZIEJ kurczaka na szpikulce.
11. PIECZ w 190 stopniach Celsjusza przez 20 min, w połowie pieczenia obróć mięso.
12. PIECZ chlebki pita w 205 stopniach Celsjusza przez 3 minuty.
13. PRZEKRÓJ chlebki pita, dodaj warzywa, domowy sos tzatziki oraz kurczaka gyros.