Gyros w picie

PORCJE
8
pit

PRZYGOTOWANIE
180
minut

PIECZENIE
25
minut

SKŁADNIKI

Gyros:

  • 600 g udek z kurczaka

  • 200 g jogurtu greckiego

  • przyprawa gyros

  • 2 łyżeczki soli

Przyprawa do gyrosa:

  • 1 łyżka chili w proszku

  • 1 łyżka kolendry

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • ½ łyżeczki cynamonu

Chlebki pita:

  • 900 g mąki 
  • 540 g zimnej wody
  • 45 g oliwy
  • 12 g świeżych drożdży
  • 30 cukru
  • 20 g soli

PRZYGOTOWANIE

1. WYMIESZAJ wszystkie suche składniki przyprawy do gyrosa.

2. POŁĄCZ ocet winny, jogurt i przyprawę do gyrosa, dobrze wymieszaj.

3. ZAMARYNUJ mięso i włóż do lodówki na 2-3 godziny. W czasie marynowania kurczaka przygotuj ciasto na chlebki pita.

4. WYMIESZAJ drożdże i cukier w zimnej wodzie.

5. DODAJ połowę mąki, wymieszaj, dodaj sól i resztę mąki, wymieszaj, dolej olej, wymieszaj.

6. ZAGNIEĆ ciasto aż będzie dobrze wyrobione, sprężyste.

7. PRZEŁÓŻ do miski, przykryj folią i odstaw na 1,5 godziny.

8. PODZIEL  ciasto na kawałki, każy po 70 g.

9. UFORMUJ kulki, które potem rozwałkujesz, przykryj ściereczką do wyrośnięcia.

10. NADZIEJ kurczaka na szpikulce.

11. PIECZ w 190 stopniach Celsjusza przez 20 min, w połowie pieczenia obróć mięso.

12. PIECZ chlebki pita w 205 stopniach Celsjusza przez 3 minuty.

13. PRZEKRÓJ chlebki pita, dodaj warzywa, domowy sos tzatziki oraz kurczaka gyros.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 

Powiązane produkty

Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania