Koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
PORCJE
12
placków
PRZYGOTOWANIE
30
minut
PIECZENIE
16
minut
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków skrobiowych (typ C)
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej
PRZYGOTOWANIE
1. GOTUJ ziemniaki przez 10 minut, odcedź, ostudź i obierz.
2. ZETRZYJ ziemniaki na tarce o grubych oczkach.
3. DODAJ pokrojoną w kostkę cebulę, wbij jajko dopraw solą i pieprzem.
4. WYMIESZAJ dokładnie masę.
5. PODZIEL na 12 porcji po 95 g każda.
6. UŁÓŻ 4 placki w koszu frytkownicy i delikatnie spryskaj olejem.
7. PIECZ w 205 stopniach przez 16 minut, w połowie tego czasu obróć placki na drugą stronę.
8. POWTÓRZ z pozostałymi plackami.