Soczysty Boczek

PORCJE
1
boczek

PRZYGOTOWANIE
200
minut

PIECZENIE
55
minut

SKŁADNIKI

Marynata:

  • 200 ml soku pomidorowego,

  • 15 g soli,

  • 100 ml octu jabłkowego,

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,

  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu,

  • 1,5 kg surowego boczku.

Surówka:

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 1 łyżka majonezu,

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%,

  • 1 łyżka chrzanu,

  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,

  • sól, do smaku,

  • 1 duża cebula,

  • 1/2 białej kapusty,

  • 1 kalarepa.

BBQ Sos:

  • 1 łyżeczka suszonej cebuli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 250 g ketchupu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 60 ml octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka worchester sos,
  • 40 g cukru brązowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 5 wędzonych śliwek (40g).

PRZYGOTOWANIE

1. OCZYŚĆ odpowiednio boczek.

2. DODAJ sok pomidorowy, sól, ocet jabłkowy, wędzoną paprykę, suszony czosnek i biały pieprz, tworząc marynatę. Dodaj boczek i zamarynuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny.

3. WYMIESZAJ w osobnej misce sok z cytryny, majonez, kwaśną śmietanę, chrzan, musztardę, pieprz i sól. Dodaj pokrojoną cebulę, startą kalarepę i kapustę. Dokładnie wymieszaj. 

4. WŁÓŻ boczek na ruszt w frytkownicy, skórą do góry. Piecz w 180°C przez 30 minut. Przewróć boczek i piecz kolejne 20 minut w 160°C.

5. POSMARUJ boczek sosem barbecue i piecz jeszcze 5 minut w 160°C z każdej strony.

6. POKRÓJ boczek w plastry. Przekrój bułkę na pół, posmaruj sosem barbecue, dodaj surówkę i plastry boczku.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania