

PORCJE
1
boczek

PRZYGOTOWANIE
200
minut

PIECZENIE
55
minut
SKŁADNIKI
Marynata:
-
200 ml soku pomidorowego,
-
15 g soli,
-
100 ml octu jabłkowego,
-
1 łyżeczka suszonego czosnku,
-
1 łyżeczka wędzonej papryki,
-
1/2 łyżeczki białego pieprzu,
-
1,5 kg surowego boczku.
Surówka:
-
sok z 1/2 cytryny,
-
1 łyżka majonezu,
-
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
-
1 łyżka chrzanu,
-
2 łyżeczki musztardy francuskiej,
-
sól, do smaku,
-
1 duża cebula,
-
1/2 białej kapusty,
-
1 kalarepa.
BBQ Sos:
- 1 łyżeczka suszonej cebuli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 250 g ketchupu,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 60 ml octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka worchester sos,
- 40 g cukru brązowego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 5 wędzonych śliwek (40g).
PRZYGOTOWANIE
1. OCZYŚĆ odpowiednio boczek.
2. DODAJ sok pomidorowy, sól, ocet jabłkowy, wędzoną paprykę, suszony czosnek i biały pieprz, tworząc marynatę. Dodaj boczek i zamarynuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny.
3. WYMIESZAJ w osobnej misce sok z cytryny, majonez, kwaśną śmietanę, chrzan, musztardę, pieprz i sól. Dodaj pokrojoną cebulę, startą kalarepę i kapustę. Dokładnie wymieszaj.
4. WŁÓŻ boczek na ruszt w frytkownicy, skórą do góry. Piecz w 180°C przez 30 minut. Przewróć boczek i piecz kolejne 20 minut w 160°C.
5. POSMARUJ boczek sosem barbecue i piecz jeszcze 5 minut w 160°C z każdej strony.
6. POKRÓJ boczek w plastry. Przekrój bułkę na pół, posmaruj sosem barbecue, dodaj surówkę i plastry boczku.