Strogonow wołowy

PORCJE
5
osób

PRZYGOTOWANIE
15
minut

PRZYGOTOWANIE
70
minut

Składniki

  • sól, do smaku
  • 450 g szerokiego makaronu
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 600 g polędwicy wołowej, pokrojonej w paski ok. 0,5cm 
  • 3 cebule pokrojone w piórka
  • 450 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 350 ml bulionu z kurczaka lub wołowiny
  • 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy dijonś
  • świeżo posiekana natka pietruszki do podania
  • świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. NAPEŁNIJ garnek wolnowaru Cosori do wysokości 2/3 wodą, dodaj sól i zamknij pokrywę.

2. USTAW tryb SAUTÉ, czas na 40 minut, naciśnij przycisk Start. Zamknij pokrywę, aby przyspieszyć gotowanie, ale sprawdzaj co kilka minut, czy woda się gotuje.

3. WRZUĆ makaron do wrzącej wody gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

4. DODAJ łyżkę masła, gdy makaron będzie gotowy i wymieszaj. Odłóż makaron z masłem na bok i wytrzyj wnętrze wolnowaru czysta.

5. USTAW tryb na SAUTÉ, czas na 30 minut i naciśnij Start.

6. PRZYPRAW wołowinę solą i pieprzem.

7. DODAJ pół łyżki masła do garnka wolnowaru i połowę pokrojonej w paski wołowiny. Po 2 minutach przemieszaj mięso i smaż kolejne 2 minuty. Przełóż na talerz, następnie dodaj kolejne pół łyżki masła i powtórz czynność z pozostałym mięsem. Wszystko wyłóż na talerz.

8. DODAJ łyżkę masła do garnka wolnowaru, podsmaż na niej cebulę ze szczyptą soli i smaż przez 5 minut.

9. DODAJ pozostałe masło, czosnek, pieczarki, szczyptę soli i pieprz i smaż przez 5 minut.

10. DODAJ mąkę i gotuj, mieszając, przez minutę.

11. WLEJ połowę bulionu, cały czas mieszając. Po wymieszaniu dodaj pozostały bulion, sos Worcestershire i tymianek.

12. DODAJ śmietanę, musztardę Dijon i mieszaj do zgęstnienia.

13. DUŚ sos przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zgęstnieje. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

14. DODAJ wołowinę do sosu i duś przez minutę.

15. PODAWAJ wołowinę z makaronem, udekorowaną natką pietruszki.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania