Szynka z brzoskwiniami i glazurą z brązowego cukru

PORCJE
5
osób

PRZYGOTOWANIE
15
minut

PRZYGOTOWANIE
30
minut

Składniki

  • 165 g brzoskwiń z puszki
  • 85 g miodu
  • 50 g brązowego cukru, nierafinowanego
  • 60 g musztardy Dijon
  • 45 g niesolonego masła
  • 1 wstępnie ugotowana, szynka (2-3 kg), w razie potrzeby przycięta do rozmiaru naczynia
  • 1 puszka ananasa w soku (ok. 560 g)
  • 235 ml wody

PRZYGOTOWANIE

1. WYMIESZAJ sok brzoskwiniowy, miód, brązowy cukier, musztardę Dijon i niesolone masło w małym rondelku. Doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę, ciągle mieszając, a następnie zdejmij z ognia.

2. NATNIJ szynkę, aby glazura mogła dobrze wniknąć w mięso. Rozsmaruj większość glazury na szynce, łącznie z nacięciami. Zostaw ok 1/4 glazury.

3. DODAJ kawałki ananasa, sok ananasowy i wodę na dno wolnowaru.

4. PRZYGOTUJ 2 długie arkusze folii aluminiowej, każdy o długości 65 cm, a następnie złóż każdy arkusz wzdłuż na długi, cienki kawałek. Umieść arkusze na krzyż wewnątrz garnka, zaginając końce na górnej krawędzi. Ułatwi to wyjęcie szynki po ugotowaniu.

5. WŁÓŻ szynkę do garnka. Złóż folię na krawędziach szynki.

6. ZAMKNIJ pokrywę wolnowaru Cosori.

7. WYBIERZ funkcję SLOW COOK i naciśnij przycisk Start.

8. SPRAWDZAJ kiedy szynka będzie całkowicie miękka.

9. WYJMIJ szynkę i umieść na tacy. Posmaruj pozostałą glazurą, a następnie smaż we frytkownicy Cosori przez 2-3 minuty, aż się zrumieni i skarmelizuje na brzegach.

10. PODAWAJ szynkę polaną pozostałym sosem z wolnowaru, najlepiej jeszcze ciepłą.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania