Dorada w meksykańskiej zalewie Mojo

PORCJE
2

PRZYGOTOWANIE
45
minut

PIECZENIE
20 - 30
minut

SKŁADNIKI

  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 2 czerwone cebule
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 dorady
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn, koper, oregano (opcjonalnie)

WSKAZÓWKI

  • Wybierz świeże dorady, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję.
  • Marynatę mojo możesz przygotować wcześniej, aby składniki lepiej się przegryzły.

PRZYGOTOWANIE

1. POKRÓJ cebule i papryki na kawałki wielkości ok. 3 cm.

2. WRZUĆ warzywa na blaszkę do pieczenia i wymieszaj z 1 łyżką oliwy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, szczyptą soli i pieprzu.

3. WSTAW blaszkę do frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry i piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Marynata Mojo

4. WYMIESZAJ kumin w misce , szczyptę soli, pieprz, oregano i przeciśnięty czosnek.

5. DODAJ sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

Ryba

6. OCZYŚĆ dorady (usuń łuski, wnętrzności i skrzela). Wykonaj ukośne nacięcia co 2 cm po obu stronach ryby.

7. NATRZYJ ryby od zewnątrz i od środka połową przygotowanej marynaty, wcierając ją także w nacięcia.

8. WŁÓŻ do wnętrza każdej ryby gałązkę rozmarynu, oregano lub kopru oraz plaster pomarańczy i cytryny.

9. WYJMIJ warzywa z frytkownicy beztłuszczowej, wymieszaj je, a następnie przesuń na boki blaszki, aby zrobić miejsce na ryby.

10. UŁÓŻ dorady na środku blaszki i polej resztą marynaty.

11. WSTAW blaszkę do frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry i piecz przez ok. 20 minut, aż ryby będą złociste.

12. PODAWAJ z ryżem lub swojskim chlebem.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania