

PORCJE
2

PRZYGOTOWANIE
45
minut

PIECZENIE
20 - 30
minut
SKŁADNIKI
- 3 papryki w różnych kolorach
- 2 czerwone cebule
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki oregano
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 2 dorady
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn, koper, oregano (opcjonalnie)
WSKAZÓWKI
- Wybierz świeże dorady, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję.
- Marynatę mojo możesz przygotować wcześniej, aby składniki lepiej się przegryzły.
PRZYGOTOWANIE
1. POKRÓJ cebule i papryki na kawałki wielkości ok. 3 cm.
2. WRZUĆ warzywa na blaszkę do pieczenia i wymieszaj z 1 łyżką oliwy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, szczyptą soli i pieprzu.
3. WSTAW blaszkę do frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry i piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Marynata Mojo
4. WYMIESZAJ kumin w misce , szczyptę soli, pieprz, oregano i przeciśnięty czosnek.
5. DODAJ sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
Ryba
6. OCZYŚĆ dorady (usuń łuski, wnętrzności i skrzela). Wykonaj ukośne nacięcia co 2 cm po obu stronach ryby.
7. NATRZYJ ryby od zewnątrz i od środka połową przygotowanej marynaty, wcierając ją także w nacięcia.
8. WŁÓŻ do wnętrza każdej ryby gałązkę rozmarynu, oregano lub kopru oraz plaster pomarańczy i cytryny.
9. WYJMIJ warzywa z frytkownicy beztłuszczowej, wymieszaj je, a następnie przesuń na boki blaszki, aby zrobić miejsce na ryby.
10. UŁÓŻ dorady na środku blaszki i polej resztą marynaty.
11. WSTAW blaszkę do frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry i piecz przez ok. 20 minut, aż ryby będą złociste.
12. PODAWAJ z ryżem lub swojskim chlebem.