PORCJE
1
PRZYGOTOWANIE
10
minut
PIECZENIE
30 - 60
minut
SKŁADNIKI
- 250 gram steku wołowego z antrykotu,
- 1 papryka czerwona,
- 100 gram pomidorów koktajlowych,
- 20 gram natki pietruszki,
- 20 gram kolendry,
- 1 cebula czerwona,
- 3 łyżki octu winnego,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta pieprzu grubo mielonego.
PRZYGOTOWANIE
1. NASMARUJ steka wołowego olejem i popieprz. Odstaw na 15 minut.
2. NASMARUJ paprykę w całości olejem i przełóż do jednej części urządzenia i grilluj przez 20 minut w 220 stopniach.
3. WYCIĄGNIJ paprykę, gdy skórka będzie przypalona, obierz ze skóry i wytnij gniazda nasienne wraz z pestkami.
4. POSIEKAJ natkę pietruszki, kolendrę, przełóż do miseczki, dodaj starty czosnek i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Wlej oliwę z oliwek i ocet winny. Posól i wymieszaj.
5. WYMIESZAJ w miseczce pomidory koktajlowe, pokrojoną pieczoną paprykę i sos.
6. POŁÓŻ steka w urządzeniu i grilluj przez około 8 minut w temperaturze 205 stopni.
7. WYCIĄGNIJ po 8 minutach steka z urządzenia i połóż go na desce na 2-3 minuty aby uspokoiły się soki.
8. PRZEŁÓŻ steka na talerz i posól gruboziarnistą solą.