Grillowany stek z antrykotu wołowego

PORCJE
1

PRZYGOTOWANIE
10
minut

PIECZENIE
30 - 60
minut

SKŁADNIKI

  • 250 gram steku wołowego z antrykotu,
  • 1 papryka czerwona,
  • 100 gram pomidorów koktajlowych,
  • 20 gram natki pietruszki,
  • 20 gram kolendry,
  • 1 cebula czerwona,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu grubo mielonego.

PRZYGOTOWANIE

1. NASMARUJ steka wołowego olejem i popieprz. Odstaw na 15 minut.

2. NASMARUJ paprykę w całości olejem i przełóż do jednej części urządzenia i grilluj przez 20 minut w 220 stopniach.

3. WYCIĄGNIJ paprykę, gdy skórka będzie przypalona, obierz ze skóry i wytnij gniazda nasienne wraz z pestkami.

4. POSIEKAJ natkę pietruszki, kolendrę, przełóż do miseczki, dodaj starty czosnek i drobno posiekaną czerwoną cebulę.  Wlej oliwę z oliwek i ocet winny. Posól i wymieszaj.

5. WYMIESZAJ w miseczce pomidory koktajlowe, pokrojoną pieczoną paprykę i sos.

6. POŁÓŻ steka w urządzeniu i grilluj przez około 8 minut w temperaturze 205 stopni. 

7. WYCIĄGNIJ po 8 minutach steka z urządzenia i połóż go na desce na 2-3 minuty aby uspokoiły się soki.

8. PRZEŁÓŻ steka na talerz i posól gruboziarnistą solą. 

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania