Kurczak z gnocchi w śmietanie

PORCJE
2

PRZYGOTOWANIE
10
minut

PIECZENIE
15 - 30
minut

SKŁADNIKI

  • 400 gram piersi z kurczaka,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 300 gram gotowanych gnocchi lub kopytek,
  • 1 cebula biała,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 gałązek świeżego tymianku,
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów,
  • 4 plastry boczku wędzonego w plastrach,
  • 2 łyżki szczypiorku. 

PRZYGOTOWANIE

1. DOPRAW solą i pieprzem filety z kurczaka , przełóż do urządzenia i piecz przez około 7 minut

2. PRZESMAŻ w garnuszku posiekaną drobno cebulę, 4 ząbki czosnku i tymianek. 

3. ZALEJ śmietanką, gdy wszystko nabierze rumieńców, dopraw solą i zagotuj.

4. DOŁÓŻ do gorącej śmietany gnocchi i wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.

5. UŁÓŻ na górze wstępnie upieczone piersi z kurczaka.

6. POŁÓŻ na kurczaka plastry boczku i wszystko razem zapiecz przez około 12-15 minut

7. PRZELÓŻ gdy danie się zapieka, suszone pomidory do miseczki z odrobiną oleju ze słoiczka, dodaj przeciśniętą główkę czosnku i wszystko zblenduj blenderem.

8. DODAJ stworzoną pastę do dania pod koniec pieczenia. 

9. POSYP po upieczeniu całość szczypiorkiem. 

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania