PORCJE
2
PRZYGOTOWANIE
10
minut
PIECZENIE
15 - 30
minut
SKŁADNIKI
- 400 gram piersi z kurczaka,
- 300 ml śmietany 30%,
- 300 gram gotowanych gnocchi lub kopytek,
- 1 cebula biała,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 gałązek świeżego tymianku,
- 1 słoiczek suszonych pomidorów,
- 4 plastry boczku wędzonego w plastrach,
- 2 łyżki szczypiorku.
PRZYGOTOWANIE
1. DOPRAW solą i pieprzem filety z kurczaka , przełóż do urządzenia i piecz przez około 7 minut
2. PRZESMAŻ w garnuszku posiekaną drobno cebulę, 4 ząbki czosnku i tymianek.
3. ZALEJ śmietanką, gdy wszystko nabierze rumieńców, dopraw solą i zagotuj.
4. DOŁÓŻ do gorącej śmietany gnocchi i wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.
5. UŁÓŻ na górze wstępnie upieczone piersi z kurczaka.
6. POŁÓŻ na kurczaka plastry boczku i wszystko razem zapiecz przez około 12-15 minut
7. PRZELÓŻ gdy danie się zapieka, suszone pomidory do miseczki z odrobiną oleju ze słoiczka, dodaj przeciśniętą główkę czosnku i wszystko zblenduj blenderem.
8. DODAJ stworzoną pastę do dania pod koniec pieczenia.
9. POSYP po upieczeniu całość szczypiorkiem.