

PORCJE
4

PRZYGOTOWANIE
30
minut

PIECZENIE
10
minut
SKŁADNIKI
Łosoś:- 600 g świeżego łososia
- Marynata do łososia:
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2,5 cm świeżego imbiru, startego na drobno
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego winnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka srirachy
- 3 łyżki nasion sezamu
- 2 mango
- 2 avocado
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 garść świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżeczka srirachy
- ryż brązowy
WSKAZÓWKI
- Używaj dojrzałych mango i avocado dla najlepszej salsy.
- Pieczenie w frytkownicy Cosori sprawia, że łosoś zyskuje idealnie karmelizowaną glazurę.
PRZYGOTOWANIE
1. Usuń skórę z łososia i pokrój filet na kwadraty.
2. Włóż kawałki łososia do miski i wymieszaj ze wszystkimi składnikami marynaty. Odstaw na bok, aby ryba się zamarynowała.
3. Pokrój avocado i mango w kostkę.
4. Przepłucz fasolę pod bieżącą wodą.
5. Wymieszaj mango, avocado, fasolę i posiekaną kolendrę w misce.
6. Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku, aby przygotować salsę.
7. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu
8. Przełóż kawałki łososia z marynatą do frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry.
9. Piecz w temperaturze 170°C przez 10 minut, ustawiając funkcję Bake.
10. Kontroluj proces pieczenia, aby glazura na łososiu się nie przypaliła.
11. Wymieszaj majonez, jogurt i srirachę, aby przygotować sos.
12. Podawaj łososia z salsą, ryżem i sosem majonezowym.