

PORCJE
5

PRZYGOTOWANIE
30
minut

PIECZENIE
20
minut
SKŁADNIKI
Biszkopt:- 3 jajka (rozmiar L)
- 80 g cukru
- 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 90 g mąki pszennej (typ 450)
- 15 g kakao gorzkiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml śmietany kremówki (30%)
- 75 g mascarpone
- 40 g czekolady deserowej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 2 banany
WSKAZÓWKI
- Schładzanie kopców w lodówce pozwoli kremowi dobrze się zestalić.
- Użyj bardzo dojrzałych bananów, aby nadać deserowi intensywny, naturalny smak.
PRZYGOTOWANIE
1. Nagrzej frytkownicę Cosori Dual Blaze TwinFry do 155°C.
2. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
3. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
4. Dolewaj powoli olej, miksując.
5. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do masy jajecznej.
6. Wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.
7. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch.
8. Piecz w nagrzanej frytkownicy na 155°C przez 20 minut, aż do suchego patyczka.
9. Wyjmij biszkopt z formy po całkowitym wystudzeniu.
10. Wykrój krążki o średnicy 7 cm.
11. Pokrusz pozostały biszkopt na drobne okruszki i odłóż.
12. Posiekaj drobno czekoladę lub zetrzyj ją na tarce.
13. Ubij schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder na gęsty krem.
14. Dodaj do kremu posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
15. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
16. Wyciśnij odrobinę kremu na środku każdego krążka biszkoptu.
17. Ułóż plastry banana na kremie.
18. Wyciśnij krem w kształcie kopca na biszkopcie (możesz uformować kopiec łyżeczką).
19. Nałóż na krem okruszki z biszkoptu, dociskając je lekko.
20. Schłódź mini kopce kreta w lodówce przed podaniem.