Mini kopce kreta

PORCJE
5

PRZYGOTOWANIE
30
minut

PIECZENIE
20
minut

SKŁADNIKI

Biszkopt:
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 80 g cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 90 g mąki pszennej (typ 450)
  • 15 g kakao gorzkiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem straciatella:
  • 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • 75 g mascarpone
  • 40 g czekolady deserowej
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
  • 2 banany

WSKAZÓWKI

  • Schładzanie kopców w lodówce pozwoli kremowi dobrze się zestalić.
  • Użyj bardzo dojrzałych bananów, aby nadać deserowi intensywny, naturalny smak.

PRZYGOTOWANIE

1. Nagrzej frytkownicę Cosori Dual Blaze TwinFry do 155°C.

2. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.

3. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.

4. Dolewaj powoli olej, miksując.

5. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do masy jajecznej.

6. Wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.

7. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch.

8. Piecz w nagrzanej frytkownicy na 155°C przez 20 minut, aż do suchego patyczka.

9. Wyjmij biszkopt z formy po całkowitym wystudzeniu.

10. Wykrój krążki o średnicy 7 cm.

11. Pokrusz pozostały biszkopt na drobne okruszki i odłóż.

12. Posiekaj drobno czekoladę lub zetrzyj ją na tarce.

13. Ubij schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder na gęsty krem.

14. Dodaj do kremu posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką.

15. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.

16. Wyciśnij odrobinę kremu na środku każdego krążka biszkoptu.

17. Ułóż plastry banana na kremie.

18. Wyciśnij krem w kształcie kopca na biszkopcie (możesz uformować kopiec łyżeczką).

19. Nałóż na krem okruszki z biszkoptu, dociskając je lekko.

20. Schłódź mini kopce kreta w lodówce przed podaniem.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania