Nadziewane kajzerki – zawsze dobry czas na dobre jedzenie!

PORCJE
4

PRZYGOTOWANIE
30
minut

PIECZENIE
15
minut

SKŁADNIKI

  • 4 kajzerki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • zielona cebulka
  • 40 g mozzarelli
  • 10 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, bazylia, oregano

WSKAZÓWKI

  • Możesz dodać ulubione warzywa, takie jak cukinia czy pieczarki, aby urozmaicić farsz.
  • Kajzerki najlepiej podawać na ciepło, ale sprawdzą się również na zimno jako przekąska na wynos.

PRZYGOTOWANIE

Kurczak

1. Pokrój pierś z kurczaka w drobną kostkę.

2. Wymieszaj mięso z połową oliwy, solą, pieprzem i przyprawami.

3. Grilluj kurczaka we frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry przez około 5 minut.

Farsz

4. Pokrój paprykę i czerwoną cebulę w drobną kostkę, posiekaj zieloną cebulkę.

5. Wymieszaj warzywa z ugrillowanym kurczakiem i 80% mozzarelli startej na tarce.

6. Roztrzep w osobnej miseczce jajko z mlekiem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej do farszu. Dokładnie wymieszaj.

7. Przygotuj oliwę czosnkową, mieszając resztę oliwy z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.

Kajzerki

8. Ponacinaj kajzerki wzdłuż naturalnych wyżłobień, docierając do spodu, a wnętrza delikatnie ugnieć.

9. Posmaruj spody i wnętrza bułek oliwą czosnkową.

10. Wypełnij wnętrza kajzerek przygotowanym farszem i posyp pozostałą mozzarellą.

Pieczenie

11. Piecz kajzerki w nagrzanej do 200°C frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry przez około 10 minut, aż będą złociste.

12. Udekoruj po upieczeniu wierzch bułek świeżą natką pietruszki.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania