

PORCJE
4

PRZYGOTOWANIE
30
minut

PIECZENIE
15
minut
SKŁADNIKI
- 4 kajzerki
- 300 g piersi z kurczaka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- zielona cebulka
- 40 g mozzarelli
- 10 ml mleka
- 1 jajko
- 20 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, bazylia, oregano
WSKAZÓWKI
- Możesz dodać ulubione warzywa, takie jak cukinia czy pieczarki, aby urozmaicić farsz.
- Kajzerki najlepiej podawać na ciepło, ale sprawdzą się również na zimno jako przekąska na wynos.
PRZYGOTOWANIE
Kurczak
1. Pokrój pierś z kurczaka w drobną kostkę.
2. Wymieszaj mięso z połową oliwy, solą, pieprzem i przyprawami.
3. Grilluj kurczaka we frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry przez około 5 minut.
Farsz
4. Pokrój paprykę i czerwoną cebulę w drobną kostkę, posiekaj zieloną cebulkę.
5. Wymieszaj warzywa z ugrillowanym kurczakiem i 80% mozzarelli startej na tarce.
6. Roztrzep w osobnej miseczce jajko z mlekiem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej do farszu. Dokładnie wymieszaj.
7. Przygotuj oliwę czosnkową, mieszając resztę oliwy z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
Kajzerki
8. Ponacinaj kajzerki wzdłuż naturalnych wyżłobień, docierając do spodu, a wnętrza delikatnie ugnieć.
9. Posmaruj spody i wnętrza bułek oliwą czosnkową.
10. Wypełnij wnętrza kajzerek przygotowanym farszem i posyp pozostałą mozzarellą.
Pieczenie
11. Piecz kajzerki w nagrzanej do 200°C frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry przez około 10 minut, aż będą złociste.
12. Udekoruj po upieczeniu wierzch bułek świeżą natką pietruszki.