

PORCJE
4

PRZYGOTOWANIE
30
minut

PIECZENIE
10
minut
SKŁADNIK
- 4 gruszki
- ciasto francuskie
- 200 ml czerwonego wina (jeśli wytrawne, dosłodzić ok. 10 g cukru)
- 200 ml wody
- 4-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 jajko
- 3 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 laska cynamonu
WSKAZÓWKI
- Wybierz dojrzałe, ale jędrne gruszki – zachowają swój kształt podczas gotowania.
- Pozostały syrop winiarny można wykorzystać jako sos do gruszek lub innego deseru.
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz imbir i pokrój go w plasterki.
2. Wlej wino i wodę do garnka.
3. Dodaj imbir, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, laskę cynamonu oraz cukier lub słodzik (opcjonalnie). Doprowadź wszystko do wrzenia.
4. Obierz gruszki, pozostawiając ogonki, a od spodu wydrąż gniazda nasienne.
5. Wstaw gruszki do garnka z winem i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
6. Wyłącz palnik i pozostaw gruszki w garnku, aż ostygną.
7. Pokrój ciasto francuskie na paski o szerokości około 1 cm.
8. Owiń osuszone gruszki paskami ciasta francuskiego.
9. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
10. Umieść gruszki w kokilkach lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Piecz w frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry w programie Bake w temperaturze 180°C przez 10 minut, aż ciasto się zarumieni.