Zimowe gruszki w winie

PORCJE
4

PRZYGOTOWANIE
30
minut

PIECZENIE
10
minut

SKŁADNIK

  • 4 gruszki
  • ciasto francuskie
  • 200 ml czerwonego wina (jeśli wytrawne, dosłodzić ok. 10 g cukru)
  • 200 ml wody
  • 4-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 jajko
  • 3 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 laska cynamonu

WSKAZÓWKI

  • Wybierz dojrzałe, ale jędrne gruszki – zachowają swój kształt podczas gotowania.
  • Pozostały syrop winiarny można wykorzystać jako sos do gruszek lub innego deseru.

PRZYGOTOWANIE

1. Obierz imbir i pokrój go w plasterki.

2. Wlej wino i wodę do garnka.

3. Dodaj imbir, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, laskę cynamonu oraz cukier lub słodzik (opcjonalnie). Doprowadź wszystko do wrzenia.

4. Obierz gruszki, pozostawiając ogonki, a od spodu wydrąż gniazda nasienne.

5. Wstaw gruszki do garnka z winem i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.

6. Wyłącz palnik i pozostaw gruszki w garnku, aż ostygną.

7. Pokrój ciasto francuskie na paski o szerokości około 1 cm.

8. Owiń osuszone gruszki paskami ciasta francuskiego.

9. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.

10. Umieść gruszki w kokilkach lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

11. Piecz w frytkownicy Cosori Dual Blaze TwinFry w programie Bake w temperaturze 180°C przez 10 minut, aż ciasto się zarumieni.

Banner Blog

Dołącz do naszej rosnącej społeczności na Facebooku!

Frytkownica beztłuszczowa COSORI - porady, przydatne wskazówki, przepisy

Link
 
Produkt dodany do ulubionych
Produkt dodany do porównania